Medicamente in timpul alaptarii- ce este de facut atunci cand alaptam si trebuie sa luam medicamente?

Majoritatea mamicilor care alapteaza sunt sfatuite gresit sa nu ia niciun fel de medicamente de teama reactiilor adverse pe care acestea le-ar putea avea asupra bebelusului. Aceste temeri nu au o baza solida, deoarece sunt foarte putine medicamente care sunt contraindicate in timpul alaptarii si care sunt asociate cu efecte adverse asupra copiilor.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Medicamente in timpul alaptarii – lucruri de care trebuie sa tinem cont inainte de a lua un medicament

Mamele care alapteaza pot avea boli cronice care necesita obligatoriu tratament medicamentos sau pot face diverse boli acute care trebuie tratate pentru siguranta lor. Din cauza lipsei de informatie, mamele sunt sfatuie sa intrerupa alaptarea pe perioada tratamentului sau sa evite luarea medicamentelor de frica reactiilor adverse asupra copilului. Aceste recomandari nu au de obicei o baza solida, deoarece exista o lipsa de informatie medicala asupra eliminarii medicamentului in laptele matern (majoritatea prospectelor medicamentelor nu contin acest tip de informatie).

Nu toate medicamentele se elimina in laptele matern intr-o cantitate semnificativa astfel incat sa afecteze in vreun fel siguranta si sanatatea bebelusului.

Pentru a cantari beneficiile si riscurile alaptarii concomitent cu administrarea de medicamente, trebuie tinut cont de mai multi factori:

necesitatea folosirii unui medicament la mama;

varsta copilului: reactiile adverse asociate medicamentelor administrate in timpul alaptarii sunt mult mai frecvente in primele 2 luni de viata si rare la varsta de peste 6 luni;

efectele pe care medicamentul le-ar putea avea asupra productiei de lapte;

cantitatea de medicament care ajunge in laptele matern;

cantitatea de medicament care se absoarbe in organismul copilului;

posibilele reactii adverse asupra bebelusului.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Cum verificam medicamente, vaccinuri, substante pentru cresterea productiei de lapte, medicamente naturiste sigure in timpul alaptarii

LactMed este sursa unde se poate verifica informatia medicala despre medicamente diverse, antidepresive, anxiolitice, antipsihotice care au fost subiectul discutiilor de-a lungul ultimilor ani si siguranta administrarii in timpul alaptarii. De asemenea gasiti informatii despre ierburi, medicamente naturiste si substante galactogoge, care cresc productia de lapte. Foarte importante sunt informatiile cu privire la vaccinarile mamei atunci cand este cazul, dar si despre vaccinarile la copilul alaptat.

Medicamente sigure in timpul alaptarii -Majoritatea medicamentelor pot fi luate in timpul alaptarii

Lista cu medicamente contraindicate total in timpul alaptarii este foarte scurta.

Majoritatea medicamentelor pot fi administrate in timpul alaptarii fara a produce efecte adverse asupra bebelusului, daca tinem cont de cativa factori:

tipul de medicament.

Caracteristicile moleculei de medicament, liposolubilitatea acesteia, timpul in care se elimina din organism influenteaza cantitatea de medicament transferata in laptele matern.

calea de administrare a medicamentului.

Medicamentele pot fi administrate la mama pe diverse cai: oral (inghitite), inhalator, injectabil (intravenos sau intramuscular) sau topic (prin aplicare pe piele).

Medicamentele aplicate pe piele, pe mucoasa nazala, ochi sau pe cale inhalatorie ajung in laptele matern intr-o cantitate mai mica decat medicamentele inghitite sau injectate in organism, si prin urmare sunt mai sigure.

Medicamentele administrate pe cale orala ajung mai tarziu in lapte, pentru ca trebuie sa fie absorbite din tractul gastro-intestinal in circulatia mamei; Medicamentele injectate ajung foarte repede in laptele matern si intr-o cantitate mai mare, prin urmare sunt de evitat mamelor care alapteaza.

cantitatea de medicament administrata.

Cu cat concentratia/ cantitatea medicamentului este mai mare, cu atat mai mult medicament ajunge in laptele matern.

momentul in care se administreaza medicamentul in raport cu alaptarea.

Medicamentele necesita o anumita perioada de timp pentru a fi absorbite si a ajunge in sange. Medicamentele luate cu 30 de minute- o ora inainte de alaptare expun bebelusul la concentratii mai mari de substanta.

varsta si starea de sanatate a bebelusului.

In primele luni de viata sistemul metabolic al bebelusului nu este capabil sa proceseze substantele chimice precum un bebelus mai mare. Prematurii au probleme in a metaboliza si procesa multe substante chimice din cauza imaturitarii ficatului si rinichilor. De asemenea, bebelusii cu probleme de sanatate grave, cu afectiuni ale sistemului imun, nu ar trebui expusi la medicamente prin intermediul laptelui matern.

frecventa cu care este alaptat bebelusul si volumul de lapte administrat.

Bebelusul alaptat exclusiv este mult mai expus la medicamentele din laptele matern decat un bebelus care este alimentat mixt (lapte matern si lapte praf formula).

durata tratamentului medicamentos.

Un tratament medicamentos administrat pe o perioada mai lunga (saptamani, luni), are un impact mult mai mare asupra alaptarii decat un tratament de scurta durata.

Ghid pentru medicamente in timpul alaptarii

Beneficiile alaptarii sunt indiscutabile. Daca o mama care alapteaza trebuie sa ia un tratament medicamentos, medicul nu trebuie sa recomande intreruperea alaptarii decat daca existe dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru.

Intrucat majoritatea prospectelor medicamentelor nu contin informatii cu privire la femeile care alapteaza, medicul are obligatia sa caute documentatia cu privire la aceasta situatie inainte de a recomanda intreruperea alaptarii. Prin urmare o mama nu trebuie sa intrerupa alaptarea bebelusului fara a primi explicatii detaliate cu privire la reactiile adverse la care copilul sau poate fi expus.

In cazurile rare in care, intr-adevar, trebuie intrerupt procesul de alaptare, mama trebuie sa fie sfatuita sa continue sa se mulga cu o pompa electrica de preferat, cu aceeasi frecventa cu care alapta, pentru a sustine productia de lapte pana cand tratamentul medicamentos este oprit si medicamentul este eliminat din organism.

Ghidul pentru medicamente in timpul alaptarii este urmatorul:

ia medicamente numai daca este nevoie; ia in considerare si alte tratamente alternative;

amana administrarea medicamentului daca este posibil, pana cand bebelusul va fi mai mare;

ia doza cea mai mica posibil si pentru un timp cat mai scurt;

evita medicamentele care elimina greu din organism (care au un timp de injumatatire lung);

ia medicamentul imediat dupa ce ai alaptat, nu inainte , de preferat dupa alaptatul de noapte (cand intervalul dintre alaptari este ceva mai mare);

urmareste orice reactie neobisnuita din partea copilului: agitatie, somnolenta, diaree, varsaturi, urticarie;

daca medicamentul este contraindicat in timpul alaptarii ia-ti o pompa electrica buna pentru a sustine eficient productia de lapte;

daca un medicament este prescris in siguranta unui copil, de obicei este sigur pentru a fi luat de mama in timpul alaptarii (de exemplu antibiotice precum amoxicilina);

medicamentele aplicate local sub forma de crema sunt aproape intotdeauna sigure, neabsorbindu-se in circulatia generala;

medicamentele care nu se absorb din tubul digestiv sunt de obicei sigure;

vaccinarile impotriva gripei, hepatita A si B nu sunt daunatoare pentru bebelusi.


Articolul primit 4.7 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 165 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-05-15 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?